טכנולוגיית ביקורת היא שם כולל למערך הציוד המשמש את צוותי בקרת האיכות בבואם להבטיח את איכות המוצרים המיוצרים בקבוצת דגש. באמצעות טכנולוגיה מתקדמת של רובוטים, מצלמות 3D וסורקים, ניתן לבצע בקרת איכות ברמה גבוהה ובמהירות גדולה.
מושגים על קצה המזלג
תחילה, חשוב לעשות קצת סדר במושגים ולהבדיל בין הבטחת איכות לבקרת איכות:
# הבטחת איכות | Quality Assurance – QA : מתייחסת למגוון הפעולות הנדרשות לכל אורך שלבי הפיתוח, הייצור, ההפצה והתחזוקה השוטפת של המוצר, במטרה להבטיח את האיכות והתקינות שלו. הבטחת איכות היא חלק בלתי נפרד מתהליך ניהול המוצר והיא משמשת כלי יעיל למעקב ולהשוואה בין דרישות האיכות שהוצבו לבין מה שהושג בפועל מבחינת כל התנאים המעורבים בתהליך.
# בקרת איכות | Quality Control – QC : מתייחסת להליך הבדיקה, הפיקוח ואישור האיכות של המוצר כפי שהוגדרה על ידי הלקוח. תהליכי בקרת איכות נועדו לבדוק את המוצר המוגמר או את תהליך הייצור בזמן מסוים, במטרה לוודא שדרישות האיכות שהוגדרו מיושמות בצורה מיטבית ועומדות בתקנים המחייבים.
שלבי הביקורת
במסגרת בקרת האיכות, כל מוצר טכנולוגי המיוצר בקבוצת דגש עובר באחד או יותר מהתחנות הבאות:
- ביקורת ידנית – אמצעי בדיקה כגון: מד גובה, פינים ואביזרים נוספים.
- מכונות מדידה מדויקות תעשייתיות CMM -Coordinate Measuring Machine
- ציוד מתקדם לצילום חלקים:
- א. מצלמה ראשונה SHTINBECHLER (ZAISE) 8 MP
- ב. מצלמה שניה 5 MP, בעלת טכנולוגיה מתקדמת של צילום מהיר מהרגיל, המספקת תוצאות ברמה גבוהה
- ג. סורק לייזר לחלקים גדולים CREOFORM, סורק חלקים בנפח של 16 מטר קוב
- ד. תא רובוטי
חלק מהמוצרים עוברים בדיקה במכונה ו/או במצלמה, כשלאורך כל שלבי הביקורת, בכל המכונות והמצלמות, נדרשת תמיכה של תוכנת פס.
הפעלת טכנולוגיית ביקורת ומדידה
מפעיל מכונת מדידה, בין אם הוא הנדסאי, מהנדס מכונות או בעל אוריינטציה טכנית, חייב להיות בקיא בתקני הביקורת. למידה מוקדמת של הנקודות והטמפלט של המתקן, מאפשרת למפעיל "לגרור" מודלים שונים, לחבר אותם בכלי התוכנה למיקום המדויק ולבנות תוכנית מהירה.
לדברי שסקיס: "אם החלקים אחידים, אפשר לשמור את תוכנית העבודה בקיוסק, כך שכל עובד יוכל לחבר את החלקים למתקן באופן שמציגה התוכנה, ולקבל צילום של כל החלקים תוך 10 דקות. היום מפעיל מכונות יכול להפעיל בו-זמנית 2 מצלמות שמצלמות בין 14 ל-16 חלקים במשך 8 שעות. בחזון שלנו, אנחנו שואפים שהתא יוכל לבצע באופן עצמאי כמות גדולה יותר של צילומים." עוד הוא מסביר: "למרות שהתוכנה המובנית של המערכת לייצור תוכניות, מתקדמת מאוד, בשלב זה אנחנו עוד לא משתמשים בפונקציה הזאת. הסיבה לכך היא הוורסטיליות של העבודה בקבוצת דגש. כל חלק צריך לעבור תהליך ביקורת מקיף ומהיר, לכן אותה תוכנית שנכתבה בפס משמשת לנו כרגע לכל מכונות המדידה. אבל בשלב הבא אנחנו שואפים לייצר תוכניות לחלקים שנבדקים בכמויות וחוזרים מספר פעמים בשנה, וזאת כדי לקבל תוצאה מיידית לאחר הצילום ולזרז את בקרת האיכות."
יתרונות טכנולוגיית ביקורת איכות
ישנם יתרונות מובהקים לשימוש בטכנולוגיית מתקדמת לדוגמת התא הרובוטי ובבקרת איכות בתהליך הייצור:
- משך הצילום ואיכות הצילום – מצלמות ביקורת הקיימות פחות מתקדמות מהתא החדש . משך הצילום של כל חלק יכול להגיע לשעה ואפילו יותר, כשכל צילום מצריך לפחות 3 סטים של 10-12 תמונות. "במידה ויש בחלק קדחים או הברגות קטנות, יש צורך בצילום תמונות נוספות כדי לתפוס מספיק חומר מהקוטר של הקדח", אומר שסקיס. "כדי להבין את סדרי הגודל: בדגש מתוכנתים בכל שבוע כ-20-30 חלקים". הטכנולוגיה החדשה והציוד המתקדם שיש בדגש, מאפשרים צילום מהיר ואיכותי יותר, ברזולוציה של 15 MP, ובשילוב תוכנית צילום שפועלת עם טכנולוגיית בינה מלאכותית (AI). תוכנית הצילום מופעלת אוטומטית כך שהיא מצמצמת את התלות בכוח אדם, ומאפשרת לקבל תמונה שלמה ומפורטת בפחות צילומים. "כך למשל," מסביר שסקיס, "מרגע כניסת חלק קטן לבדיקה ועד לקבלת צילום סופי כולל תוצאות ודו"ח ביקורת, יעברו בממוצע כ-15 דקות. יתרון נוסף הוא שצילום חלקים זהים נוספים יעבוד במתכונת שכפול ויארך רק 3-4 דקות."
- צילום מספר חלקים יחד – יתרון נוסף של המערכת טמון ביכולתה להכיל 4 או יותר חלקים במתקן בו זמנית, לצלם אותם יחד, להפריד אותם בעזרת כלי התוכנה ולקבל דו"ח נפרד לכל חלק וחלק. לרוב רובוטים משמשים ככלי ליצור המוני של חלקים כסדרה שחוזרת על עצמה, אך בדגש, זו לא צורת העבודה. "אצלנו ביום רגיל עוברים כ-100 חלקים שונים או יותר, בסדרות של 10-300 חלקים," מספר שסקיס, "המערכת המתקדמת מאפשרת לנו להכין תוכנית לצילום מיידי ב-10-20 דקות ולקבל צילום של כל החלקים ב-10 דקות נוספות, מה שמייעל את זמני העבודה ושיטות העבודה בצורה משמעותית".
מתעניינים בתהליכי ייצור? רוצים להפוך למומחים בטכנולוגיית ביקורת? משפחת דגש מתרחבת ואתם מוזמנים להגיש מועמדות ולהצטרף אלינו. כל הפרטים על המשרות ב"קריירה".